Danskt & svenskt

Danskt & svenskt

Med cykel på S-tågen

AktuelltPosted by Kerstin Tue, January 12, 2010 13:10:18

Att man kan ta cykeln med på S-togen (lokaltågen i Storköpenhamn) är inte något nytt. Nytt däremot är att det inte kostar något extra – åtminstone inte under 2010. Cyklarna placeras i s.k. ”flexrum” i tåget. Under rusningstid (”myldretiden”) ökar förstås risken för att dessa utrymmen ska bli fulla, och det finns därför ingen garanti för att cykeln kommer med.

Tanken med gratissystemet är att locka fler danskar till pendeltågen. Bor man – eller arbetar – en bit bort från en S-tog-station, är det lätt hänt att man tar bilen. När det nu blir möjligt att cykla till stationen och sedan få med sig cykeln på tåget utan extra kostnad, kommer fler att välja att ta sig till och från jobbet på ett miljövänligt sätt. Det hoppas i alla fall de ansvariga.

Kanske lockar arrangemanget även fler svenskar att ta med cykeln över bron. På Öresundstågen får man dock köpa en biljett även till cykeln, men det räcker med barnbiljett. När man väl är över på andra sidan kan man välja och vraka mellan de många tåglinjerna.